Africká polévka s arašídovým máslem

KačíŘepín

Kdybyste chtěli vědět, proč napsali kluci z Toto Africu, tak si uvařte tohle tekutý zlato. Stojí sice jako diamantovej důl v Sierra Leone, ale až si ji uděláte, dáte mi za pravdu, že si za ten důl rádi připlatíte i příště. V chřipkový sezóně užívejte nitrožilně klidně třikrát do týdne, není nic co by tenhle poklad nevyléčil. I bless the rains down in Africa…

Doba přípravy: 30 minut 8 porcí

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce oleje
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička / chilli vločky
  • 3 lžičky římského kmínu mletého
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky pepře
  • špetka muškátového květu
  • 60 g rajčatového protlaku / pasty
  • 2 lžíce sušeného droždí
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru / vody (celkem 2 l)
  • 150 g arašídového másla
  • 500 g batátů
  • 200 g poctivýho plantbased kuřete ať jsme tlustý na tři prsty (nebo tofu)
  • 1 konzerva cizrny
  • 60 ml sójové smetany
  • 1 čajová lžička soli
  • 100 g baby špenátu
  • 1 ks limetky (šťáva (s tou opatrně) + kousek nastrouhané kůry)
  • Na ozdobu: čerstvý koriandr + arašídy
Poznámka: lze podávat i jako hlavní jídlo s rýží

Postup:

  1. Zázvor nasekáme na drobné a spolu s kořením dáme ohřát na olej, hned po zahřátí přidáme protlak.
  2. Zalijeme konzervou krájených rajčat a zeleninovým vývarem. Přidáme kousek kůry z limetky a sušené droždí.
  3. Polévku přivedeme k varu a vmícháme arašídové máslo.
  4. Přidáme batáty, scezenou cizrnu a sójové kousky. Vaříme pak dalších 15 minut a během varu přidáme i sójovou smetanu a kůru z limetky.
  5. Nakonec dosolíme, přidáme limetkovou šťávu a špenát.
  6. Polévku podáváme s arašídy, čerstvým koriandrem a případně černým seznamem.
#cizrna #špenát #Veggie #smetana #arašídy #zázvor #chilli #protlak #batáty