Kdybyste chtěli vědět, proč napsali kluci z Toto Africu, tak si uvařte tohle tekutý zlato. Stojí sice jako diamantovej důl v Sierra Leone, ale až si ji uděláte, dáte mi za pravdu, že si za ten důl rádi připlatíte i příště. V chřipkový sezóně užívejte nitrožilně klidně třikrát do týdne, není nic co by tenhle poklad nevyléčil. I bless the rains down in Africa…
Doba přípravy: 30 minut 8 porcíIngredience:
- 1 polévková lžíce oleje
- 20 g čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička / chilli vločky
- 3 lžičky římského kmínu mletého
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky pepře
- špetka muškátového květu
- 60 g rajčatového protlaku / pasty
- 2 lžíce sušeného droždí
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 l zeleninového vývaru / vody (celkem 2 l)
- 150 g arašídového másla
- 500 g batátů
- 200 g poctivýho plantbased kuřete ať jsme tlustý na tři prsty (nebo tofu)
- 1 konzerva cizrny
- 60 ml sójové smetany
- 1 čajová lžička soli
- 100 g baby špenátu
- 1 ks limetky (šťáva (s tou opatrně) + kousek nastrouhané kůry)
- Na ozdobu: čerstvý koriandr + arašídy
Postup:
- Zázvor nasekáme na drobné a spolu s kořením dáme ohřát na olej, hned po zahřátí přidáme protlak.
- Zalijeme konzervou krájených rajčat a zeleninovým vývarem. Přidáme kousek kůry z limetky a sušené droždí.
- Polévku přivedeme k varu a vmícháme arašídové máslo.
- Přidáme batáty, scezenou cizrnu a sójové kousky. Vaříme pak dalších 15 minut a během varu přidáme i sójovou smetanu a kůru z limetky.
- Nakonec dosolíme, přidáme limetkovou šťávu a špenát.
- Polévku podáváme s arašídy, čerstvým koriandrem a případně černým seznamem.
