Vegan carbonara

KačíPraha

Ingredience:

  • kala namak (černá) sůl (vytvoří dokonalou vajíčkovou chuť)
  • černý pepř
  • 1/2 lžičky mleté papriky sladké
  • 1/3 menšího květáku
  • olivový olej
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce sójové omáčky light
  • tempeh / uzené tofu
  • 180 g (3/4 hrnku) neslazeného rostlinného mléka (ideálně sójové, chuťově neutrální)
  • 2 lžičky LSD
  • 10 g (lžička) cizrnové mouky (kvůli vaječné konzistenci) / hladké mouky
  • veganské máslo

Postup:

  1. Lze se obejít i bez něj, ale tenhle recept se hodí ke zpracování zbytku květáku. Uvařte ho v osolené vodě nebo upečte v troubě, rozmixujte a přidejte do omáčky.
  2. Na větší pánvi s dvěma lžícemi olivového oleje opečeme na drobné kostičky nakrájený tempeh vykoupaný ve směsi olivového oleje, sójové omáčky a rajčatového protlaku.
  3. Na pánvi rozpustíme lžíci veganského másla, přidáme mouku, LSD, mléko, papriku a černou sůl. Přimícháme rozmixovaný květák, prohřejeme a přidáme hrnek vody z těstovin.
  4. Těstoviny smícháme s omáčkou přímo v pánvi a servírujeme posypané pepřem a opečeným tempehem.