Artyčokovoko pasta

MarekBormio

Ingredience:

  • 3 artyčoky očištěné, odložené do citronové vody (návody k očištění jsou k nalezení na YouTube, jestli máte chuť se chvíli věnovat ruční práci) / nebo můžete zasrabit a pořídit si ty naložené
  • 1 balení sójového granulátu
  • olivový olej
  • citrón
  • hladkolistá petržel
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

  1. Začněte přípravou granulátu. Uvařte ho podle návodu na obalu v osolené vodě, sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a přesuňte ho do větší pánve s trochou olivového oleje.
  2. Osolte, opepřete a přidejte půl lžičky mletého muškátového oříšku. Na větším plameni opečte sójový granulát dozlatova a do sucha.
  3. Dno hlubší pánve pokryjte poctivou vrstvou olivového oleje, rozehřejte, vložte na kousky nakrájené artyčoky a opékejte 5 minut, pod pokličkou. Přidejte vodu (ideálně tu z těstovin), osolte a vařte 15 minut.
  4. Třetinu artyčoků můžete odebrat a rozmixovat, abyste získali krémovější omáčku. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a přimíchejte nasekanou hladkolistou petržel.
  5. Uvařené těstoviny přesuňte rovnou do pánve a promíchejte s omáčkou.
  6. Navrch posypte těstoviny opečenou sójou.