Ciambotta

KačíBormio

Jednoznačně hrdina z kategorie jedny nervy jeden hrnec. Tenhle zázrak můžete podávat jako hustší polévku s pečivem, nebo jako omáčku. Hodila by se i jako rajčatová omáčka do lasagní. Navíc ji vystřelíte za půl hodinky a z toho se půlku času budete jenom dívat, jak bublá.

Ingredience:

  • 2 středně velké mrkve
  • 1 menší žlutá paprika (nebo půlka větší)
  • 1 menší červená paprika
  • Polovina většího lilku
  • 1 menší cuketa
  • 250 g cherry rajčat
  • 2 hrsti červené čočky (lze nahradit sójovým granulátem)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat nebo cca hrnek passaty
  • hladkolistá petržel
  • sůl, pepř, chilli vločky, bobkový list

Postup:

  1. V hlubší pánvi nebo hrnci rozpalte dvě lžíce olivového oleje, vsypte najemno nastrouhanou mrkev a asi minutu restujte.
  2. Shrňte mrkev trochu ke straně a přidejte dvě lžíce cukru, nechte zkaramelizovat.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, chilli vločky a promíchejte. Restujte asi 3 minuty.
  4. Přidejte cherry rajčata vcelku a červenou čočku a ještě další minutu restujte.
  5. Přidejte rajčatový protlak, krájená rajčata v plechovce / passatu a přiměřené množství vody. Osolte, vložte bobkový list a na kostičky nakrájenou cuketu a lilek a nechte 15 - 20 minut bublat na mírném plameni.
  6. Mezitím si dejte vařit vodu na těstoviny a připravte si pastu.
  7. Ke konci do omáčky přidejte pár lžic vody z těstovin. Dochuťte solí a pepřem, případně ještě trochou olivového oleje a čerstvou petrželí.
  8. Zahuštění většinou není třeba, postará se o něj červená čočka.