Máslové špagety s pečeným květákem

KačíPraha
8 porcí pro normální lidi (6 pro ty, co těstovin snědí vždycky vagón) Rychlovka 30 pod 30, pokud už nemůžete tenhle měsíc po desátý předložit rajčatovou omáčku, tohle je luxusní a stejně rychlá varianta.

Ingredience:

  • 1/2 menšího květáku
  • 100 g cizrny ze sklenice/ plechovky
  • pepř, sůl
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 2 lžíce LSD
  • špetka muškátového ořechu
  • trochu hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného másla
  • 400 g cherry rajčat (lze vynechat)
  • kuřecí kousky Veggie Gurmet Garden / tofu / nic
  • rýžová smetana na vaření Alpro
  • kešu parmezán nebo hrst nasekaných opražených ořechů
  • čerstvá bazalka (když je po ruce)

Postup:

  1. Troubu předehřeji na 200° C horkovzuduch. Na plech dám na růžičky rozebraný květák a cizrnu (scedím a propláchnu, až je vymytá jak čínský student), přeliji trochou olivového oleje, přidám pepř a sůl a peču cca 20 minut, až je zelenina na skus. Občas po ní hodím vokem, jestli se nepřipaluje a kdyby to vypadalo na brzkou kremaci, překryju shora alobalem.
  2. Jestli máte fóbii z bílých smetanových omáček a představa, že do špaget nalijete bešák se špenátem, vás žene zpátky na břeh pro rukávky, zasrabte a připravte si teď rajčata. Na trošce olivového oleje opečte pár minut celá cherry rajčata, nezapomeňte je pěkně posolit, opepřit a hlavně povinně pocukrovat. Nechte je pěkně vcelku, ať vám na talíři rupnou v puse. Žádná červená v omáčce, zvykejte si. Jestli fandíte italskýmu minimalismu nebo už vám rajčata prostě lezou i ušima a chcete jednou pastu bez rajčat, nebojte se tenhle krok vynechat.
  3. Mezitím si v nepřilnavé pánvi připravím bešamel. Rozpustím máslo, přidám mouku, dvě lžíce LSD a nechám pořádně opéct, až má základ oříškovou barvu. Přidejte vodu (ideálně z těstovin) nebo zeleninový vývar (Pozor na výraznou chuť kořenovky, tady o ní úplně nestojíme. Jestli schováváte v mrazáku redukci hustou jak tělák na konci školního roku, nechte si to eso v rukávu na jindy) a smetanu. Promíchejte, osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a půl lžičky chilli vloček.
  4. Rovnou přidejte dvě hrsti mraženého nebo trochu víc čerstvého špenátu a promíchejte. V téhle fázi ještě přidám velkou sběračku vody z těstovin a dvě lžíce citronové šťávy. Do bešamelu pak pomalu přesunu pečený květák s cizrnou, případně opečená rajčata a promíchám. (Omáčka může být klidně trochu řidší, těstoviny jí hodně vypijí.) Naposledy doladím a dám do omáčky uvařené špagety. Promíchám a na talíři ještě posypu kešu parmezánem nebo opraženými ořechy.
#špagety #květák #cizrna