Boloňská

  • 3 lžíce oleje
  • 200g mrkve
  • 50 g řapíkatý celer / celer
  • 400 g passaty
  • 400g loupaných rajčat v plechu
  • Lžíce rajčatové pasty
  • Sójový granulát / Beyond mince
  • 2 lžíce cukru
  • Sůl
  • Rostlinné máslo
  • Koření na těstoviny Sonentor
  • Veganský parmezán
  • Najemno nastrouháme mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na opravdu drobné kostičky.
  • V hlubší pánvi rozehřejeme olej a lžíci rostlinného másla a za stálého míchání na něm opečeme mrkev a řapíkatý celer, až začne mrkev hnědnout, posypeme dvěma lžícemi cukru a necháme ho malou chvilku zkaramelizovat.
  • Přidáme rajčatovou pastu a ještě chvilku opékáme, než začne trochu tmavnout.
  • Přilijeme 400 g loupaných rajčat, 400 g rajčatové passaty, přidáme půl lžičky soli, promícháme a necháme alespoň 30 minut bublat.
  • Mezitím si připravíme sójový granulát ( dle návodu na obalu, hotovou sóju pak ještě opečeme na pánvi s trochou sójové omáčky) / Beyond Mince (mraženou směs vložíme do pánve s trochou rozehřátého oleje, přiklopíme pokličkou a necháme povolit. Směs odklopíme a necháme odpařit všechnu vodu. Takto připravenou směs přidáme k omáčce.
  • Mezitím si připravíme špagety dle návodu na obalu.
  • Přidáme trochu bylinek / koření na těstoviny, opepříme a na závěr ještě zjemníme lžící rostlinného másla.
  • Na talíři lze ještě posypat veganským kešu parmezánem (pozor na alergii na ořechy).