Francouzské brambory

MarekPraha

Veganská verze zlatého pokladu po babičce Aničce

Ingredience:

  • 2 kg brambor varného typu A
  • 2 uzené tofu (360 g)
  • 200 g kyselých okurek
  • slunečnicový nebo řepkový olej
  • 12 g soli na dochucení
  • 1,5 g čerstvě mletého pepře
  • rostlinný olej (slunečnice, řepka)

Postup:

  1. Brambory vaříme ve slupce v neosolené vodě dokud nejdou propíchnout vidličkou, podle velikosti cca 20-25 minut. Nepřeváříme, budou se ještě péct. Idelání je brambory vařit den předem, pokud nemáme čas, tak alespoň 2 hodiny předem. Po uvaření brambory necháme schladnout, díky tomu se jejich konzistence po uvaření opět zhutní a nebudou se drobit. Nakonec je zbavíme slupky a rozkrájíme kolmo na poloviny, větší klidně na třetiny.
  2. Tofu nakrájíme na menší kostičky a zprudka osmažíme na 60 g oleje do lehkého nazlátnutí.
  3. Kyselé okurky nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Troubu předehřejeme na 200°C.
  5. Do zapékací mísy pomocí salátové mřížky vymačkáme nakrájené brambory, přidáme 12 g soli, 1,5 g pepře a rozmícháme s 12 lžícemi oleje. Poté přidáme osmažené tofu včetně oleje z pánve, který nese uzenou chuť a nastrouhané okurky.
  6. Pečeme pod grilem cca 25 minut, než nám brambory udělají lehce křupavou vrstvu.
#brambory #okurky #tofu