Veganská verze zlatého pokladu po babičce Aničce
Ingredience:
- 2 kg brambor varného typu A
- 2 uzené tofu (360 g)
- 200 g kyselých okurek
- slunečnicový nebo řepkový olej
- 12 g soli na dochucení
- 1,5 g čerstvě mletého pepře
- rostlinný olej (slunečnice, řepka)
Postup:
- Brambory vaříme ve slupce v neosolené vodě dokud nejdou propíchnout vidličkou, podle velikosti cca 20-25 minut. Nepřeváříme, budou se ještě péct. Idelání je brambory vařit den předem, pokud nemáme čas, tak alespoň 2 hodiny předem. Po uvaření brambory necháme schladnout, díky tomu se jejich konzistence po uvaření opět zhutní a nebudou se drobit. Nakonec je zbavíme slupky a rozkrájíme kolmo na poloviny, větší klidně na třetiny.
- Tofu nakrájíme na menší kostičky a zprudka osmažíme na 60 g oleje do lehkého nazlátnutí.
- Kyselé okurky nastrouháme na hrubém struhadle.
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Do zapékací mísy pomocí salátové mřížky vymačkáme nakrájené brambory, přidáme 12 g soli, 1,5 g pepře a rozmícháme s 12 lžícemi oleje. Poté přidáme osmažené tofu včetně oleje z pánve, který nese uzenou chuť a nastrouhané okurky.
- Pečeme pod grilem cca 25 minut, než nám brambory udělají lehce křupavou vrstvu.
