Meditační pokrm pro celou rodinu a nebo prostě když chcete zamachrovat...
Obdobně jako naše Vánoce provází oslavy Nového roku množství tmelících rodinných aktivit. Tahle se drží na prvních příčkách žebříčku vznětlivosti celá staletí a byla by škoda nechat si ji ujít. Ideální pro chvíle otevřeného rodinného bilančního sdílení následované házením domácích potřeb a třískáním dveří. na těsto (cca 30 taštiček):
- 280 g hladké mouky
- 150 ml vody
- čajová lžička soli
na zeleninovou náplň (k naplnění cca 60 taštiček):
- jedno balení hub Shiitake (200 g)
- 180 g uzeného tofu
- 1/3 bílého zelí
- 1 větší mrkev nastrouhaná na hrubo
- tmavý sezamový olej
- světlá sojová omáčka
na omáčku:
- chilli olej
- Lee Kum Kee Marináda teriyaki na kuře
- LSD
- limetková šťáva
- škrob
- bílý sezam
- Těsto zpracujeme do hladka, zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 min do chladu.
- Mezitím než nám těsto vychladne si připravíme zeleninovou náplň.
- Aby náplň byla kompaktní, je potřeba si všechny suroviny rozrájet na fidloprčičky.
- Nejprve opečeme houby šitake a uzené tofu s dvěma lžícemi sojové omáčky. Dáme stranou a necháme vychladnout.
- Pak opečeme zelí na skus a ke konci přidáme do pánve i mrkev, promícháme, restujeme ještě asi minutu a odstavíme.
- Dvě třetiny směsi zelí a mrkve dáme stranou necháme vychladnout.
- Zbylou třetinu směsi mrkve a zelí necháme v pánvi a přidáme chilli olej, lžíci sojové omáčky, lžíci Lee Kum Kee (marináda na kuře), lžičku sezamového oleje, lžíci LSD, šťávu ze 1/4 limetky, trochu vody a lžičku škrobu rozmíchaného ve vodě a necháme zhoustnout tak, aby nám pak připravená směs na taštičkách držela.
- Vychladlé houby šitake, tofu, zelí a mrkev smícháme dohromady a dochutíme sezamovým olejem. Díky tomu, že je směs vychladlá, se nám olej nebude odpařovat.
- Směs i omáčku máme hotovy, můžeme tedy začít s plněním taštiček.
- Těsto vyválíme do tloušťky cca 3 mm. Tenčí by se nám při plnění trhalo. Z vyváleného těsta pak vykrajujeme kolečka o průměru 9 cm (nám se osvědčilo víčko od plechovky čaje). U běžného válu je potřeba těsto rozdělit na 3-4 díly, aby se nám na vál pohodlně vešlo. Zbytek po vykrajování pak vždy můžeme zpracovat do následujícího dílu.
- Kolečka plníme tak, že si do jejich středu dáme asi půl lžíce směsi, poté prstem namočeným ve vodě navhlčíme těsto po okraji, kde směs není a taštičku zabalíme. Díky navlhčení se nám při napařování taštička nerozlepí.
- Taštičky balíme tak, že si je překlopíme napůl, na jednom okraji stiskneme k sobě a pak postupně jednu stranu řasíme a přilepujeme k protilehlé rovné straně. Chce to trochu cviku. Idelání je mít minimálně 8 přehybů. Tato práce obnáší trpělivost a dobré naladění. Je to forma meditace, kvůli které tento pokrm připravujeme. Ideálně by se ho měla zúčastnit celá rodina.
- Připravené taštičky pak vaříme 5 minut v páře.
- Servírujeme do hlubokých talířů, přelité omáčkou a posypané sezamovým olejem. Můžeme ozdobit petrželovou natí.

