Zelňačka

KačíPraha

Ingredience:

  • 500g sterilovaneho zelí
  • 350g brambor / 4 větší brambory (oškrábané, nakrájené na kostičky 1x1 cm)
  • 4 lžíce hladké mouky (60g)
  • 1 lžíce LSD
  • 2 lžíce másla
  • 60 g cukru
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky mleté papriky sladké
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 vegan Smetana na vaření
  • 1 l vývaru/vody

Opečené tofu:

  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžíce sójové omáčky light
  • 1 balení tofu

Postup:

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme mletý nebo drcený kmín, sladkou papriku, hladkou mouku, lžíci LSD a minutu restujeme.
  2. Pomalu za stálého míchání přiléváme vývar, osolíme.
  3. Kysané zelí slijeme, vymačkáme a kyselý nálev uchováme. Slité zelí můžeme překrájet (pokud je třeba) a vložíme do vývaru s trochou nálevu (asi 4 lžíce). Přidávejte opatrně, podle kyselosti.
  4. Do vývaru přidáme nakrájené brambory a bobkové listy a vaříme dalších 15 minut.
  5. Jestli volíte wellbeing verzi, máte to akorát na 15 minutového šlofa. Pokud jste se rozhodli pro verzi s tofu, začíná vám teď druhá směna. Takže na značky.
  6. Uzené tofu nakrájejte na mini kostičky, čím menší tím lepší a jednu jako druhou. Ve větší pánvi je pěkně opečte dozlatova, přelijte dvěma lžícemi sójové omáčky, poprašte paprikou a celé to můžete pěkně spojit rajčatovým protlakem, taky ho ale můžete vynechat. Na pánvi už tofu netrapte moc dlouho, ať vám nezhořkne paprika.
  7. Z vývaru vyndáme bobkové listy, dosolíme, opepříme, přidáme cukr a je-li třeba ještě nálev ze zelí a veganskou smetanu. Promícháme, prohřejeme a máme hotovo.