Topinamburový krém

KačíPraha
Jednoznačně polévka z kategorie 30 pod 30. Topinambury neloupeme, stačí je očistit a nakrájet, šoupnout do hrnce a pak už se jen koukat jak se dusí. Do půl hodinky je hotovo a ještě máte v mezičase prostor věnovat se fajnovostem, co nasypete navrch. Sluší mu opečená kořenovka, pražené ořechy nebo můžete přidat houby. Tohohle fešáka ale určitě nepřeskočte a jestli jsem vás doteď nepřesvědčila, vygůglete si prospěšnost topinamburů.
  • 3 lžíce rostlinného másla
  • 2 lžíce oleje
  • Lžíce čerstvého tymiánu bez stonku
  • Rostlinná smetana
  • 500g topinamburů
  • Sůl, pepř
  • Špetka muškátového oříšku
  • 2 větší mrkve
  • 2 petržele
  • Čerstvá petrželová nať
  • Případně opražené oříšky
  • Topinambury očistíme, neloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do hrnce s rozehřátým olejem. Přidáme lžíci másla, tymián, osolíme, opepříme a necháme asi 10 minut dusit.
  • Zalijeme litrem zeleninového vývaru/ vody a vaříme 20-25 minut.
  • Rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu a promícháme.
  • Krém dosolíme, dopepříme, případně dochutíme trochou octa.
  • Navrch dozdobíme opečenou kořenovou zeleninou a čerstvou petrželí, nebo praženými oříšky.