Středomořské orzo

KačíPraha

Ingredience (vhodné pro zpracování zbytků zeleniny v lednici, níže uvedený seznam je tedy pouze inspirační):

  • 1/2 velké mrkve nebo celá menší mrkev
  • podobně velký kus celeru
  • podobně velký kus dýně
  • 2 rajčata
  • 1/2 menší cukety
  • 1/4 brokolice
  • 1/4 květákl
  • lžíce rajčatového protlaku
  • 1/2 litru vývaru nebo vody
  • 1 ks uzeného tofu
  • červená čočka
  • margarín
  • cukr
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • provensálské koření
  • příloha: drobná těstovina, rýže.

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu a dýni nakrájíme na drobné kostičky 5x5x5 mm.
  2. Opečeme na pánvi na másle do zezlátnutí spolu s hrstí červené čočky, poprášíme troškou cukru, přidáme lžíci protlaku a nadrobno nakrájená rajčata a minutu nebo dvě prosmažíme.
  3. Zalijeme 1/2 litrem vývaru nebo vody, osolíme, opepříme, přídáme špetku muškátového oříšku, 1/2 lžičky provensálského koření.
  4. Přisypeme nožem prokrájenou drť z brokolice a květáku a nakonec cuketu nakrájenou na cca 2 cm tenké nudličky.
  5. Vaříme dokud omáčka trochu nezhoustne a zelenina nebude na skus. Na závěr přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu.
  6. Jako přílohu si připravíme dle návodu drobnou těstovinu, například řecké orzo nebo tarhoňu, případně rýži.
#cuketa #tarhoňa #mrkev #celer #dýně #rajčata #brokolice #květák #protlak #tofu #čočka #orzo