Ingredience (vhodné pro zpracování zbytků zeleniny v lednici, níže uvedený seznam je tedy pouze inspirační):
- 1/2 velké mrkve nebo celá menší mrkev
- podobně velký kus celeru
- podobně velký kus dýně
- 2 rajčata
- 1/2 menší cukety
- 1/4 brokolice
- 1/4 květákl
- lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 litru vývaru nebo vody
- 1 ks uzeného tofu
- červená čočka
- margarín
- cukr
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- provensálské koření
- příloha: drobná těstovina, rýže.
Postup:
- Kořenovou zeleninu a dýni nakrájíme na drobné kostičky 5x5x5 mm.
- Opečeme na pánvi na másle do zezlátnutí spolu s hrstí červené čočky, poprášíme troškou cukru, přidáme lžíci protlaku a nadrobno nakrájená rajčata a minutu nebo dvě prosmažíme.
- Zalijeme 1/2 litrem vývaru nebo vody, osolíme, opepříme, přídáme špetku muškátového oříšku, 1/2 lžičky provensálského koření.
- Přisypeme nožem prokrájenou drť z brokolice a květáku a nakonec cuketu nakrájenou na cca 2 cm tenké nudličky.
- Vaříme dokud omáčka trochu nezhoustne a zelenina nebude na skus. Na závěr přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu.
- Jako přílohu si připravíme dle návodu drobnou těstovinu, například řecké orzo nebo tarhoňu, případně rýži.
