- 4 lžíce veganského másla (Alsan)
- 1/4 lžičky soli
- 300 g arborio rýže
- 1 l zeleninového vývaru / vody
- Svazek chřestu (430 g)
- 1/2 hrnku vegan parmezánu ( směs mletých kešu a mandlí z dmnebo z domova :-)
- 2 lžíce LSD (lahůdkové droždí)
- Šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citrónu
- Hrst piniových ořechů
- Trochu olivového oleje
- Nejprve připravíme chřest. Zbavíme se tuhých spodních částí (cca 3 cm). Odkrojíme špičky a zbytek chřestu nakrájíme šikmým řezem řezem na kousky cca 2 cm.
- V pánvi rozpustíme dvě lžíce másla, osolíme, přidáme rýži a asi 2 minuty opékáme, dokud nezačne zlátnout.
- Opečenou rýži zalijeme hrnkem vývaru a za stálého míchání čekáme než lže absorbuje tekutinu. Když rýži rozhrneme vařečkou a vteřinku dvě trvá než se začne zase slívat, je čas přidat druhý hrnek vývaru.
- Se čtvrtým hrnkem vývaru přidáme nakrájený chřest.
- Až rýže vypije veškerou tekutinu a zkrémovatí, přidáme dvě lžíce másla, LSD, šťávu a kůru z poloviny citrónu. Promícháme, dle potřeby dosolíme.
- Rizoto na talíři zakápneme olivovým olejem, opepříme a posypeme opraženými piniovými oříšky a veganským parmezánem. (Ořechy tentokrát nevynechávejte, v tomhle receptu jsou rozhodně třeba.)

