Tož děcka o tomhle budete psát domů. Nejlepší fenykl ever. 90-60-90. ozdoba nahřátých talířů, Lágrfeldova múza… Kdyby zelenina fotila Pirelli, bude mít titulku. Slušet mu bude cokoliv. Zaujme v interiéru na bramborové kaši, ale zapózuje i jako příloha na grilovacčce, nebo se rozvalí na čočkovém salátě jak drahej pes, nebojte se to pustit. Už teď mě napadá, že by mu v létě slušelo i trochu čerstvého kopru.
Ingredience:
- 4 středně velké fenykly
- 55 ml jablečného octa
- 275 ml jablečného moštu
- Sůl
- 1 lžíce cukru
- 25 g alsamu nebo jiného veganského másla
Postup:
- Fenykly překrojte napůl, odkrojte spodek a dlouhé zelené stonky a dejte na 10 minut na páru ( v hrnci nebo v rýžovaru). Jestli si chcete dobu přípravy trochu zkrátit, překrojte je na čtvrtiny.
- V hlubší pánvi na středním plameni zahřejte máslo a nechte na něm rozpustit vrchovatou lžíci cukru. Vyskládejte na něj napařený fenykl, přiklopte pokličkou a nechte pěkně bublat další deset minut.
- Mezitím si v misce smíchejte ocet, jablečný mošt a sůl. Obraťte ty modelky na zádíčka, ať se vám opálí pěkně ze všech stran. Nalijte směs do pánve a dalších deset minut bez pokličky redukujte.
- Na talíři je můžete ozdobit ještě zelenými výhonky, jestli jste je teda nevyhodili, chuligáni.