Chilli sin carne

  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajčatového protlaku / pasty
  • Půl lžičky - lžička chilli vloček / mletého chilli
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 a půl lžičky mleté uzené papriky
  • 1 lžíce oregana
  • 2 hrnky (cca 500 ml) zeleninového vývaru / vody
  • 2 plechovky (po 400 g) černých fazolí
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • Malá plechovka kukuřice (200 g)
  • 1 větší červená paprika ( nebo žlutá)
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 bobkové listy
  • 1 a půl lžíce sójové omáčky (Pearl river light)
  • 1 plechovka drcených rajčat (400 g)
  • 1 lžička a půl soli
  • Černý pepř, šest otoček mlýnku
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 - 1 a půl lžíce limetové šťávy
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 2 balení uzeného tofu
Navrch
  • Veganská zakysaná smetana nebo avokádo
  • Čerstvý koriandr
  • Čerstvá chilli paprička
  • V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje, dáme na ně chilli vločky a chvíli prohřejeme a necháme rozvonět.
  • Přidáme rajčatovou pastu a chvíli opékáme, až začne tmavnout (Kdyby se přichytávala přidáme trochu vody)
  • Přisypeme římský kmín, uzenou papriku a oregano a ještě 30 sekund opékáme
  • Přilijeme 2 hrnky vody / vývaru, přidáme černé i bílé fazole, kukuřici, drcená rajčata, kakao, bobkový list, sójovou omáčku a na menší čtverečky nakrájenou papriku.
  • Osolíme, opepříme, přidáme lžičky javorového sirupu, přivedeme k varu a pak stáhneme sporák na menší plamen a necháme bublat. Alespoň 30 minut. Nízká teplota a dlouhé bublání bude chilli jen ku prospěchu, na nejnižší plamen může probublávat hodinu a půl až dvě hodiny.
  • V mezičase si připravíme rýži a opečeme na kostky nakrájené uzené tofu.
  • Nakonec dochutíme lžičkou octa, lžící limetové šťávy a případně přidáme ještě lžičku až dvě javorového sirupu.
  • Navrch chilli ještě posypeme čerstvým koriandrem.