Dýňový koláč

KačíŘepín

Pumpkin sugar high… Pumpkin sugar high… Nejlepší je pod dozorem veganské zakysané smetany / bílého jogurtu (Planton) se skořicí a trochou citrónové šťávy.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • Špetka soli
  • 100 g cukru krystal
  • 50 g slunečnicového oleje
  • 120 g vychladlého dýňového pyré
  • 100g veganské zakysané smetany / bílého jogurtu Planton
  • 3 lžíce rostlinného mléka (ideálně neslazené)
  • 1 lžíce jablečného octa

Cukrová vrstva:

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • Půl lžíce hladké mouky
  • Lžička perníkového koření

Drobenka:

  • 45 g hladké mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 60 g sekaných ořechů (vlašské/pekanové)
  • 1 lžička perníkového koření
  • Špetka soli
  • 30 g chlazeného vegan másla (rama)

Poleva (volitelné):

  • 50 g moučkového cukru
  • 2-3 lžičky mandlového mléka

Postup:

  1. Do větší misky prosijeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, koření a sůl. Všechny suché ingredience promícháme.
  2. Ve velké míse metličkou smícháme cukr, olej, dýňové pyré a smetanu, nakonec přilijeme mléko a jablečný ocet a promícháme.
  3. Přisypeme směs suchých ingrediencí a promícháme. S mícháním to nepřežeňte, aby pak těsto při pečení nekleslo.
  4. Polovinu těsta vlijte do formy, posypte směsí cukru a koření a zakryjte zbývající polovinou těsta.
  5. Navrch rovnoměrně rozprostřete ořechovou drobenku.
  6. Pečte asi 30 minut v troubě rozehřáté na 180 C.
  7. Po upečení lze koláč ještě polít cukrovou polevou. Pokud chcete trochu méně sladkou variantu, polevu vynechte.