Segedín ze školní jídelny

KačíPraha

Jedna ze spolehlivých klasik podzimních a zimních dní, ústřední topení do žíly, endorfiny v přímým přenosu. Uvařte si ho s houskáčem a nebo si dejte na hlavu punčochu a udělejte první školní jídelnu.

Ingredience:

  • Sójové kostky 1 balení 300g
  • 2 PL lžíce sójové omáčky
  • 1 ČL soli

Omáčka:

  • 1 l vývaru nebo vody
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 lžíce sójové smetany
  • trocha oleje
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 2 lžíce červené papriky sladké
  • 2 lžičky uzené červené papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce LSD
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky pálivé mleté papriky
  • 2 bobkové listy
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  1. Sójové kostky dáme vařit do osolené vody se sójovou omáčkou. Vaříme asi 10-15 minut, scedíme, vymačkáme vodu, případně osušíme a dáme stranou.
  2. V hrnci rozehřejeme trochu oleje, přidáme papriky, kmín, hladkou mouku a LSD, 30 vteřin prohřejme a zalijeme 100 ml studené vody, přidáme bobkový list, sůl, pepř, sójovou omáčku, dolijeme zbytek vody a necháme asi 5 minut vařit na středním plameni.
  3. Poté přidáme slité a vymačkané zelí. (Záleží na kyselosti zelí, já raději vždycky vodu vymačkám a nechám si trochu vody stranou na doladění kyselosti) a vaříme dalších 20 - 30 minut, až je zelí měkké.
  4. Na závěr přidáme do omáčky dvě lžíce sójové smetany, promícháme a krátce povaříme. Dochutíme cukrem, solí nebo ještě přidáme trochu vody ze zelí. Nejlepší bude druhý den, až se chutě hezky propojí.